Vask av ulltøy…

Det er ikke alltid like lett å skulle vaske ullklærne man har strikket selv. Vel det er lett å vaske de, men å vaske de riktig er en annen ting. De fleste av oss har på et tidspunkt vasket ullklærne for varmt og endt opp meg ødelagte og små plagg.

Det er veldig kjedelig å oppleve dette,  men det meste kan brukes om igjen til andre ting:

 • klippe små figurer og henge opp i en kvist e.l ( innlegg kommer )
 • klippe ullsåler til skoene
 • om det er en genser, kan man klippe og sy denne om til votter, pulsvarmere eller hals
 • sitteunderlag om det en stort nok
 • katten eller en liten hund setter nok også pris på noe varmt å ligge på

Mange vasker også ull på feil program. Selv om det er superwash så skal ikke ull vaskes på vanlig program. Det kan ødelegge fibrene. Vask alltid ulltøy for hånd eller på ullvask i vaskemaskinen. Vær sikker på at du har lest vaskeanvisningen nøye.

Det er mange forskjellige typer garn men jeg tar for meg noen av de mest kjente typene:

 • Alpakkagarn : Tre ganger varmere enn vanlig ullAlpakka har mange uovertrufne bruksegenskaper som skiller seg fra vanlig ull. Alpakka er ca tre ganger varmere enn vanlig ull. 
  Fiberen er hul, det er hår, og den puster slik at den føles varm når det er kalt og sval når det er varmt.
  Den har «healende evner», dvs. at giktpasienter og andre med problematiske ledd har stor glede av alpakka.
  Alpakka nupper ikke og klør heller ikke på de fleste mennesker.
  Alpakka inneholder ikke lanolin – godt å vite hvis du er allergisk!

  Hvordan behandle alpakka:

  Alpakka har en flott glans og inneholder mye sulfur. Det er derfor lurt å henge alpakka plagg til lufting, da vil de rense seg selv. Hvis du må vaske plagget, bruk Milo, Woollight eller en god hårsjampo, vask for hånd med rikelig lunkent vann. Kryst plagget og sentrifuger det lett. Legg plagget flatt til tørk, i riktig fasong, gjerne på et håndkle. Da vil det holde seg fint i mange år framover.

  ( klippet fra Du store alpakka sine sider )

 • Ubehandla ullgarn ( klippet fra Nøstebarn sin blogg )

1. Temperatur og vaskemiddel

Vatnet skal ikkje vere varmare enn 30 grader. Mange tenkjer nok at vatnet skal kjennast godt og lunka når ein kjenner nedi stampen, men då er det for varmt. Hendene våre held 35-37 grader og 30 grader kjennes derfor kaldt.
Når det gjeld vaskemiddel anbefaler Nøstebarn eit naturleg vaskemiddel berekna på ull. Dette får du kjøpt hjå oss, på helsekost eller apotek.Her finn du Nøstebarns vaskemiddel. Det kan brukes til alle plagg i ull og silke.
Syntestiske vaskemiddel som td. Milo øydelegg ikkje plagga, men dei vaskar ut det mjukgjerande og beskyttande ullfettet  Me synes også det er synd å bruke syntetisk såpe til ull som er ubehandla.

Dosering:
Her gjer mange av oss feil ved at me er alt for rause med mengda. Korrekt dosering med Nøstebarn sitt vaskemiddel er: 1-2 ts (Maskinvask 1-2ss).

2. Vasking

Dersom du skal vaske både lyse og mørke/veldig skitne plagg startar du med dei lyse og tar opp dei før du legg i dei mørkare/skitnare plagga. Det står mange stader at du skal «kryste» plagget forsiktig i vatnet og eg trur det er lettast å forklare dette som at du skal trykke lett. Du skal ikkje vri, gni eller gi plagget for mykje juling for då tovar plagget.

3. Skylling

Ta plagg opp av vaskevatnet. Trykk ut vatnet (ikkje vri!) Ha i nytt vatn i vaskebalja. Det er viktig at det er same temperatur på skyllevatnet som du hadde på vaskevatnet (altså ca 30 grader). Ull er var for temperatursvingningar.
Ta plagg ut av vatnet att og fyll i nytt skyllevatn. Du skal ha ca 2-3 skyllevatn. Siste skyllevatn skal vere klart når du tek plagga ut or vatnet.

4. Skyllemiddel?

I siste skyllevatn kan du ha i skyllemiddel for ull og silke. Nøstebarn sitt skyllemiddel inneheld lanolin. Doseing er 1-2 ts per liter vatn (altså lurt å ikkje ha for mykje vatn i siste skyllevatn!)
Og når treng du tilsetje lanolin/skyllemiddel? Når plagga er vaska mange gonger og kjennes tørre. På plagg som vert utsett for mykje svette, urin eller gulp.

4.Tørking

Trykk vatnet ut av plagga. Du kan gjerne sentrifugere for i sentrifugen vert plagga liggande heilt i ro langs kanten på trommelen. men du kan også legge plagga på eit hanklede, rulle det saman og trykke ut vatnet slik. (Ikkje gjer dette med plagg i ullfleece, då vert dei flate). Strekk plagga i fasong. Tørk dei hengande eller liggande flatt. Plagg som til dømes er laust strikka er lurt å tørke flatt.

( klippet i fra Nøstebarn sin blogg )

Her er i alle fall litt info om hvordan man skal vaske ubehandla ull og alpakka.  Mer om de forskjellige garntypene kommer etterhvert.

Håper dere har litt tålmodighet med meg.

Er du ferdig med julegavene?

Reklamer